Temel İlkeleri Yangın Çıkış Kapısı

Kaçış merdivenlerinin doğal zemine derece ulaştırılması esastır. Kaçış merdiveni, bitiş noktasında en azca 1 m2’lik bir sahanlık kuruluşlıp bu noktadan dunya eğimi 50 dereceden daha bir küme olamayacak şekilde mafsallı bir merdiven ile tabii zemine indirilir. Kaçış merdiveninin tabii zemine indirilmesi olası değil ise, yerden 3 m mafevkda bitirilebilir.

Yangın merdivenleri içeriden ve dışarıdan mimarilabilmekle beraberinde henüz çok dışarıdan yapılan yangın merdivenleri yeğleme edilmektedir. Bunun üs sebebi iz yitirilmesine esas vermemesi ve elan az maliyetle davranışin tamamlanabilmesini sağlamlamasıdır. Temelı binalarda ise yangın merdivenleri binaya komşu beton merdivenler şeklinde imar edilirken diğerlerinde muahharen ilave edildikten sonra dokumalabilmektedir. Bu kaçış merdivenleri binanın koşullarına nazaran çeşitli şekillerde özel tasar çizim ya da katlanabilir halde bile tasarlanabilmektedir.

Yangın merdiveni, yangın esnasında insanoğluın hızlı bir şekilde ve güvenle boşaltma edilebilmesi midein hayati öneme sahiptir. Araştırmalar yangın başladıktan sadece 3 dakika içinde yangın mahalinin dumanla dolduğu ve 6 dk mideindede alevlerle kaplandığını ortaya koymaktadır.

Antrparantez, astım ve bronşit kabilinden teneffüs yolu emrazıyla bağlantılı olan duman solunmasını önleyerek çevrenin korunmasına da yardımcı olurlar.

 Yangın merdivenleri içeriden veya haricen strüktürlabilmektedir. Dünyaardan yapılan merdivenler daha azca maliyeti ve zemin kaybının henüz az olmasından dolayı henüz çok tercih Yangın Merdiveni Kapısı edilmektedir.

Yangın Kapısı, ivedili durumlarda konstrüksiyondan güvenli bir şekilde tahliye olanakı sağlayan, kanunlarla mecburi hale getirilmiş ve kişi hayatını baş alan, mimariların en önemli unsurlarından biridir.

Hassaten, ivedili çıkış bapsı olarak da adlandırılan bu baplar, mutabık şekilde konumlandırıldığında hızlı tahliyeleri destekler.

Yangın bapsı 120 dakikaya denli ısıya dayanıklıdır. Bunun sebebi ise imalatında kullanılan yanmayan hidrolik malzemelerdir. İmalatta tuzaküminyum, hidrolik gereç ve mühür sac kullanılmaktadır. Bu dü husus ısıevet dayanıklı olmasını sağlar.

Duman sızdırmaz özelliğe sahip olmaları ötürüsı ile yangın anında insanoğluın tütün zehirlenmelerinden de korunmasını esenlar. Acil çıkış bapsı ismi ile bile bilindik bu kapılar, itfaiyenin yangın yönetmeliğinde nispeten geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile birfena binada bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.

Bunun bâtınin de görmüş geçirmiş yangın bapsı firmalarının teknisyenlerinin hevesli şekilde montajı gerçekleştirmeleri esastır.

Fakat, yangın bapsı vandözları arasında fiyat farklılıkları olabilmektedir. Bazı satıcılar, amelî fiyatlarla birinci sınıf yangın bapları satarken, ötekiler faik fiyatlarla aynı kalitede kapılar satabilmektedir.

Yangına dayanıklı ahşap kapı ya da yangın bapsı otel, habitat ve hastane üzere şişko hayat alanlarında kullanılan kapı çeşididir. Bu yangına dayanıklı kapı fiyatları yangın bapsı modeline demetlı olarak değsorunmektedir.

Yangın bapları kullanım kayranına nazaran, rengine bakarak evet da modeline göre çeşitli sınıflandırmalara yayımcı tutulurlar. Çok kesif kullanılan manken sınıflandırması kötüdaki gibidir

Ancak temelde “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” dü tip yangın merdiveni çeşidini mutabık görmektedir. Bunlar Z tipi yangın merdiveni ve dairesel yangın merdivenidir. Bu merdivenlerden hangisinin seçileceğine belli mirlı kriterler ayn önüne alınarak hüküm verilmektedir. Özellikle tamam bir kaçış merdiveni tercihi itfaiyeden pozitif raporunun allıkınmasını da kolaylaştıran bir etmendir. Bu kriterler: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *